bestaand huis - netwerk infra.

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor sky » 5 dagen 16 uur 52 minuten geleden (11 Okt 2017, 17:29)

We hebben een bel-etage woning gekocht van de jaren 80 in de buurt van Gent. (3x380 + N)
Ik vermoed dat er nergens utp kabels liggen.
De bbox staat nu momenteel op het gelijkvloers in de garage.
Op eerste verdieping bevindt zich het bureau, keuken en living.
Op 2de en 3de verdiep de badkamers en slaapkamers.

Er zijn onlangs fth kabels op de gevels voorzien.

Als ik geen utp kabels kan plaatsen, met welke infrastructuur kan ik toch een degelijk netwerk maken.
Meest belanrijke aansluitingen zijn:
Belgacom decoder, appletv voor o.a. Netflix, verschillende sonos luidsprekers, paar laptops, nas, paar telefoons en tablets
Misschien in de toekomst nog een paar webcam's die naar nas streamen en wifi deur videofoon.

Volstaan een paar devolo 1200+ wifi ac adapters of kan ik iets met unifi gamma wat hier regelmatig aanbod komt?

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26775
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor r2504 » 5 dagen 16 uur 20 minuten geleden (11 Okt 2017, 18:00)

Wat zijn je verwachtingen van snelheid ?

Wireless en powerlines (Je gaat trouwens beide moeten combineren om de AP's te voorzien van connectiviteit) blijven altijd moeilijk te voorspellen en uiteindelijk spreek je toch over 3 verdiepingen. Beide technieken zijn ook shared mediums... dus de totale capaciteit is de som van al je toestellen (waar dit bij puur Wifi niet zo is).

Welke WIFI oplossing je kiest maakt op zich niet uit... er zijn hier fans van Unifi (waaronder ik - vooral wanneer je een grotere setup hebt), maar daarom zijn er wel alternatieven.

Gebruikersavatar
krisken
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 16960
Lid geworden op: 07 Nov 2006
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Bedankt: 784 keer
Recent bedankt: 11 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1636 keer
Contact:

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor krisken » 5 dagen 16 uur 17 minuten geleden (11 Okt 2017, 18:04)

Je kan altijd UTP leggen?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië + Billi (2x 100/20Mbps profiel)
Telefonie = WeePee + Speakup + Billi
GSM = LycaMobile Belgium PLAN M
TV = Bhaalu + Netflix + Orange
Netwerk = Mikrotik & UBNT powered

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 901
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 83 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor petzl » 5 dagen 15 uur 31 minuten geleden (11 Okt 2017, 18:49)

fiber trekken door de bestaande buizen :) is dun en heeft geen invloed op reeds bestaande draden of andersom.

kan reeds met gereedschap vanaf 100 euro .....

Kitje :
https://nl.aliexpress.com/item/14-PCS-F ... 91906.html

connectoren :
https://nl.aliexpress.com/item/10-stks- ... 51221.html

kabel koop je best binnen europa

Afbeelding
Afbeelding

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5080
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 386 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor heist_175 » 5 dagen 15 uur 23 minuten geleden (11 Okt 2017, 18:58)

petzl schreef:fiber trekken door de bestaande buizen :

Maar dan moet je nog een fiber/ethernet converter plaatsen aan elk begin en eindpunt, veronderstel ik?

petzl
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 901
Lid geworden op: 07 Aug 2010
Locatie: Holsbeek - JO20IV
Bedankt: 83 keer
Recent bedankt: 1 keer
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Contact:

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor petzl » 5 dagen 13 uur 8 minuten geleden (11 Okt 2017, 21:12)

De HAP AC van mikrotik is een leuk device daarvoor ... 5 ethernet poorten, SFP voor fiber en wifi in 1 toestel.

die linkse draad op foto is trouwens 1x2 mm groot.
Afbeelding

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor sky » 5 dagen 3 uur 32 minuten geleden (12 Okt 2017, 06:48)

krisken schreef:Je kan altijd UTP leggen?

In opbouw gaat de madam niet zo tevreden zijn denk ik, en boren kan, maar onder de living (waar de tv, decoder enz... staan) en de utp kabel zou moeten komen staat er in de garage de verwarmingsketel, aangezien ik niet weet waar de buizen juist liggen wordt boren op die plaats redelijk riskant.

r2504 schreef:Wat zijn je verwachtingen van snelheid ?

Wireless en powerlines (Je gaat trouwens beide moeten combineren om de AP's te voorzien van connectiviteit) blijven altijd moeilijk te voorspellen en uiteindelijk spreek je toch over 3 verdiepingen. Beide technieken zijn ook shared mediums... dus de totale capaciteit is de som van al je toestellen (waar dit bij puur Wifi niet zo is).

Welke WIFI oplossing je kiest maakt op zich niet uit... er zijn hier fans van Unifi (waaronder ik - vooral wanneer je een grotere setup hebt), maar daarom zijn er wel alternatieven.


Ik lees dat die devolo 400Mb/s haalt over 50 meter gebruik makend van de aarding(test over 1 fase), zonder aarding valt de snelheid terug aar 200Mb/s. Die 400Mb/s lijkt me een mooie snelheid maar de vraag zal zijn wat er nog overblijft op 3-fase, alhoewel ze zelf zeggen dat ze iets van fase verschuiving toepassen om het 3-fase probleem te compenseren.

Stel dat je 200Mb/s haalt en je plaatst 3 adapters, 1 aan de bbox 2 in het huis, zou die 200MB/s dan ook nog eens verdeeld worden over de adapters?
Dus elk 100Mb/s? of ieder 200Mb/s

Indien er dan nog een acces point aan oet komen blijft er niet veel bandbreedte meer over vrees ik.

Aangezien er in de straat fiber ligt en we een proximus abo hebben veronderstel ik dat proximus wel een fiber to ethernet toestel zal plaatsen.
Dacht gezien te hebben dat de bbox er ook nog tussen geplaatst wordt.

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26775
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor r2504 » 5 dagen 2 uur 54 minuten geleden (12 Okt 2017, 07:26)

sky schreef:Ik lees dat die devolo 400Mb/s haalt over 50 meter gebruik makend van de aarding(test over 1 fase), zonder aarding valt de snelheid terug aar 200Mb/s. Die 400Mb/s lijkt me een mooie snelheid maar de vraag zal zijn wat er nog overblijft op 3-fase, alhoewel ze zelf zeggen dat ze iets van fase verschuiving toepassen om het 3-fase probleem te compenseren.


Blijft allemaal moeilijk te voorspellen... best die dingen dus ergens bestellen waar je ze mag terugdoen.

sky schreef:Stel dat je 200Mb/s haalt en je plaatst 3 adapters, 1 aan de bbox 2 in het huis, zou die 200MB/s dan ook nog eens verdeeld worden over de adapters? Dus elk 100Mb/s? of ieder 200Mb/s


De verdeling is dynamisch... als één client 200 Mbps zou gebruiken dan krijgt hij die, komt er een tweede client bij die ook gaat downloaden dan zullen beide inderdaad op 100 Mbits uitkomen.

liber!
Premium Member
Premium Member
Berichten: 553
Lid geworden op: 09 Apr 2006
Twitter: nathan_gs
Bedankt: 42 keer
Uitgedeelde bedankjes: 72 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor liber! » 4 dagen 20 uur 43 minuten geleden (12 Okt 2017, 13:37)

Een Devolo kan serieus tegenvallen. Met de 600mbit adapters halen mijn schoonouders max 20mbit.

Als je de keuze hebt zou ik voor CAT6 (of hoger) gaan.

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5080
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 386 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor heist_175 » 3 dagen 3 uur 53 minuten geleden (14 Okt 2017, 06:27)

liber! schreef:Een Devolo kan serieus tegenvallen. Met de 600mbit adapters halen mijn schoonouders max 20mbit.

Als je de keuze hebt zou ik voor CAT6 (of hoger) gaan.

Ik heb hier ook een 600Mbps setje en haal (op dezelfde zekering) 80Mbps in de realiteit, niet echt wow :)
Maar als er geen mogelijkheid is om kabel te trekken, is dit wel een prima alternatief

Gebruikersavatar
r2504
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 26775
Lid geworden op: 28 Okt 2003
Bedankt: 1790 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 299 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor r2504 » 3 dagen 56 minuten 37 seconden geleden (14 Okt 2017, 09:24)

Als powerline je enig alternatief is dan kijk je best uit naar de 1200 Mbps sets... en dan bidden dat het ook sneller is.

Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3088
Lid geworden op: 01 Feb 2006
Bedankt: 216 keer
Recent bedankt: 4 keer
Uitgedeelde bedankjes: 220 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor Tomby » 3 dagen 35 minuten 49 seconden geleden (14 Okt 2017, 09:45)

De 1200 Mbps sets gaan ook sneller zijn omdat die ook de aarding gebruiken, wat niet het geval is bij 500/1000 Mbps sets.
Hier thuis van 500 naar 1000 gegaan en dat leverde gewoon helemaal geen snelheidswinst op. Ik haalde op eenzelfde groep max. 100 Mbps. Daarna naar 1200 Mbps sets en nu haal ik ong. 200 Mbps (speedtest in mijn sig is dus over powerline). Let wel, tussen 2 verschillende groepen zakt dat significant. Ik gebruik 4 pluggen en dus 6 verschillende combinaties. Bij de slechtste combinatie haal ik nog geen 40 Mbps.

Verder blijkt ook stabiliteit vaak een probleem. Bij de slechtste sets die ik ooit had moest ik eens om de zoveel tijd eens een plug uittrekken om te resetten. Zeer vervelend als het pluggen zijn met passthrough en er dus nog een hoop toestellen achter hangen. Bij andere sets bleek het soms eens wat korte disconnects, of broadcasts die niet doorgingen, etc... De set die ik nu heb (TPLink TL-PA8015P) zijn naast de snelste, ook wel de stabielste die ik ooit gehad heb. Al is het nog niet perfect. Zo blijkt mijn Squeezebox regelmatig effen connectie met mijn Logitech Media Server te verliezen, vreemd genoeg enkel wanneer hij in standby staat (muziek streamen gaat perfect, maar misschien buffert de Squeezebox genoeg).

Met al de tijd en geld de ik in die 10 jaar gestoken heb in powerlines, had ik destijds wel veel beter overal cat-6 getrokken...
Afbeelding

Tinky
Starter
Starter
Berichten: 10
Lid geworden op: 13 Okt 2017

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor Tinky » 2 dagen 23 uur 2 minuten geleden (14 Okt 2017, 11:18)

Indien je op verdiep kabel wilt, kan het een optie zijn om die langs de gevel te trekken en de buis in te voegen.
Dan op verdiep zelf achter plinten te steken tot het punt waar je aansluiting moet komen.

Best doe je nu toch wat breekwerk, want bekabeld is een hemelsbreed verschil.

petzl schreef:fiber trekken door de bestaande buizen :) is dun en heeft geen invloed op reeds bestaande draden of andersom.


Is dat in orde met de keuring / arei ?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5080
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 386 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor heist_175 » 2 dagen 20 uur 57 minuten geleden (14 Okt 2017, 13:24)

Tinky schreef:Is dat in orde met de keuring / arei ?

Bij een AREI keuring gaat niemand erover vallen, want ik heb er nog nooit eentje een pries of een schakelaar weten open vrijzen om te zien wat erachter zit.
Verder hangt het ook af van uw interpretatie van het AREI.
Ofwel lees je dat er in een buis geen andere leiding mag (in dat geval mag je er geen fiber bij in proppen)
Ofwel lees je dat er in een buis geen andere stroomvoerende leiding mag (aangezien fiber niet stroomvoerend is, zou je er wél fiber bij mogen in proppen).

sky
Premium Member
Premium Member
Berichten: 450
Lid geworden op: 22 Mei 2003
Locatie: Gent
Bedankt: 69 keer
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor sky » 23 uur 32 minuten 7 seconden geleden (16 Okt 2017, 10:49)

Ik zal dus misschien eens bij coolblue horen of ze geld teruggeven indien niet content van zo een devolo 1200+.
Langs buiten is misschien ook nog een optie, niet aan gedacht.

Kwam straks een leidingdetector tegen op internet zodat het risico kleiner is dat ik in een water of elektriciteitsleiding boor?
Iemand ervaring daarmee?

Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5080
Lid geworden op: 07 Okt 2010
Locatie: Kempen
Bedankt: 386 keer
Recent bedankt: 12 keer
Uitgedeelde bedankjes: 296 keer

Re: bestaand huis - netwerk infra.

Berichtdoor heist_175 » 15 uur 32 minuten geleden (16 Okt 2017, 18:49)

Ik heb net een 600Mbps setje getest, een "oude" TPLink die ik nog had liggen.
Een monofasige installatie, waarbij de ene PLC in kring1 staat en de andere in kring2.
Ik haalde 85Mbps flat. Om te surfen is dat prima.

Een 2Gbps setje kost €86


Terug naar “Netwerken en Security”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: civ06, kUmbro, MClaeys, TRiSS en 3 gasten